Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kde sú rómski zamestnávatelia?

.lukáš Krivošík .názory

Jeden zo 14 postrehov Igora Matoviča z Tour de Roma ukazuje ako jednorozmerne mnohí farební i bieli obyvatelia Slovenska vnímajú vytváranie pracovných miest u nás.

Lukáš Krivošík

Predák OĽaNO má vo svojom článku o postrehoch z letnej cesty po rómskych osadách pár trefných poznámok o zle nastavenom sociálnom systéme. Čo ma však na Matovičovom článku najviac zarazilo, bol bod 13, najmä formulácia: „...sme sa počas Tour de Roma nestretli s človekom, ktorý by pýtal vyššie sociálne dávky, ale stretli sme stovky ľudí, ktorí od nás pýtali prácu, akúkoľvek.“  

Na Slovensku často zaznieva rezignované povzdychnutie: „Nie je dosť práce pre bielych, nieto ešte pre Rómov.“ Ak idete do osád, Rómovia sa vám veľmi výrečne začnú sťažovať a bedákať, že ich nikto nezamestná a že málokedy dostanú od zamestnávateľa príležitosť. Vlastne tak, ako to zachytil aj Matovič. Toto zmýšľanie o práci je čudné. Akoby práca bola nejaký statický koncept, kde existuje obmedzený počet pracovných miest, ktorý sa nemení a na Róma vyjde miesto v poradovníku až vtedy, keď sa zamestnajú všetci bieli.

Lenže práca je v skutočnosti dynamickou veličinou. Pracovné miesta zanikajú i vznikajú, ľudia menia zamestnania a zamestnávatelia neposkytujú prácu etnickým skupinám, ale jednotlivcom. Niekedy sa zamestnanci sami menia na zamestnávateľov a opačne...

Odkiaľ prichádza práca?

Ponechajme teraz bokom časté slabé pracovné návyky, nedostatočné znalosti, vyplývajúce nezriedka z absencie vzdelania a zlé skúsenosti zamestnávateľov, ktorí v minulosti chceli dať Rómom šancu, no v nemalom počte prípadov boli tieto šance sklamané. Logika sťažností nato, že „pre Rómov proste práce nie je“ znie neúprosne, ale len do momentu, kedy si položíte otázku: Odkiaľ prichádza vaša práca?

Ak nie ste študent, nezamestnaný, dôchodca alebo zamestnanec štátu, tak je pravdepodobné, že robíte v súkromnej firme, ktorú vlastnia domáci alebo zahraniční majitelia. Pričom zrejme vyrábate pre domácich a/alebo zahraničných zákazníkov. Správna otázka, ktorú by si spoločnosť mala klásť, nie je: Prečo Rómom nikto nedá prácu? Správna otázka je: Kde sú rómski zamestnávatelia? Prečo rómska komunita produkuje tak málo oficiálnych podnikateľov, ktorí by dokázali vytvárať prácu sebe, svojim súkmeňovcom i ostatným občanom SR?

Samozrejme, môžete povedať, že rasizmus väčšiny bráni Rómom v rozlete a potenciálni rómski podnikatelia tak majú sťaženú situáciu. Avšak tu by som sa s vami rád podelil o nedávnu skúsenosť. Navštevujem jednu malú ázijskú reštauráciu, ktorú vlastní subtílna Vietnamka, rozprávajúca smiešnou lámanou slovenčinou. Varia tam výborne a vždy majú nával.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite