Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo kresťania volia Fica?

.jaroslav Daniška .názory

Tento text je pozvánkou na týždeň diskusii o stvorení sveta, rozumnosti viery v Boha, o tom, čo sa deje v rakúskej katolíckej cirkvi alebo v slovenskej politike.

V dejinách slovenskej vzdelanosti majú osobitné postavenie dve inštitúcie. Tou prvou sú časopisy a tou druhou malé školy.

Štúrove Národňje noviny, Hodžov Slovenský týždenník a denník, Šrobárov a Štefánikov Hlas, Clementisov DAV, ale hoc aj disidentské samizdaty ako Nábožestvo a súčastnosť či Hríbove a Šimečkove Domino, to všetko zaujímavým spôsobom ovplyvňovalo naše dejiny. Často vychovalo generáciu a pripravilo idey, ktoré potom našej krajine vládli či spoluvládli.

Druhou podobnou inštitúciou sú niektoré malé školy.

Človeka samozrejme hneď napadnú tri slovenské gymnáziá v Martine, Kláštore pod Znievom a v Revúcej. Niežeby vtedy nebolo iných škôl, ale za týmito tromi bola silná myšlienka, istý vzdor a kombinácia podnikavosti a dobročinnosti, a to všetko poznačilo naše dejiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite