Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako by sme sa zachovali na Titanicu?

.martin Hanus .názory

Výročie od potopy Titanicu sa nieslo vo veľkom štýle. Spomienkové podujatia, rozsiahle texty vo svetových novinách, filmy a dokumenty v televíziách. Akoby sa tragédia nestala pred sto rokmi, ale v našej nedávnej prítomnosti. Prečo nás Titanic a jeho 1500 obetí stále tak fascinuje?

15. apríla 1912 sa zďaleka neudiala najväčšia lodná katastrofa v dejinách. Pred 24 rokmi zahynulo po zrážke kompy s tankerom takmer 4400 ľudí, no mimo Filipín si na to dnes nik nespomenie. Magická sila Titanicu má zrejme dva hlavné dôvody. Ten prvý spočíva v márnivej megalománii. Išlo vtedy o najväčší osobný parník na svete so skvelým PR o „nepotopiteľnosti“, ktoré sa hneď pri prvej plavbe ukázalo ako lož. 


Ten druhý dôvod spočíva v desivej ľudskej dráme: klesajúca loď bola zrkadlom vtedajšej spoločnosti, sociálne viac rozdelenej než dnes, ale stmeľovanej silným náboženským a etickým krédom. Príslušenstvo k triede aj morálny charakter spoločnosti rozhodovali o tom, kto Titanic prežil a kto zahynul strašnou smrťou. Tá takmer tri hodiny trvajúca dráma mala svojich individuálnych hrdinov, ktorí si až do posledného výdychu zachovali priam nadľudskú dôstojnosť a obetovali vlastný život v prospech iných, najmä žien a matiek.  Mala aj svojich zbabelcov, ktorí konali vlastne úplne ľudsky, sebazáchovne. A práve v tomto presahuje odkaz Titanicu aj do súčasnosti. Ako by sa západný človek 21. storočia zachoval na akomsi dnešnom Titanicu, klesajúcom ku dnu a s obmedzenou kapacitou záchranných člnov? Ako by ste sa zachovali vy? Ako by som sa zachoval ja? 

James Cameron, režisér slávneho veľkofilmu s Leonardom DiCapriom, odôvodnil nedávno svoju fascináciu Titanicom práve tým, ako sa na nej lámali skutočné charaktery: podaktorí si obliekali ženské šaty, aby sa zachránili, iní len hystericky kričali, ďalší sa s pokojom v duši obetovali.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite