Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hayek prorocky o eure

.lukáš Krivošík .názory

V piatok ubehlo dvadsať rokov od úmrtia nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu a jedného z najväčších mysliteľov 20. storočia, Friedricha Hayeka. Prečítajte si, čo mnoho rokov pred zavedením eura napísal o rizikách spoločnej európskej meny.

Lukáš Krivošík

Oživený záujem i snaha bagatelizovať
V roku 1992 začiatok jeho pohrebu vraj odložili o dvadsať minút, aby ho stihol aj vtedajší minister financií ČSFR, Václav Klaus. Tomu neskôr vyčítali, že sa k Hayekovmu odkazu hlási viac slovami ako činmi. Ideoví protivníci dodnes myšlienky tohto veľkého rakúskeho ekonóma, právnika a politického mysliteľa bagatelizujú. No záujem o jeho všestranné dielo je naďalej živý a veľa obdivovateľov má Hayek aj medzi mladými ľuďmi. Nejde o abstraktné akademické úvahy. V čase citeľne rastúcich cien (vrátane benzínu) sú otázky peňazí výsostne aktuálne. Každú myšlienku skôr, či neskôr napokon preverí čas. 
Na konci 70. rokov napísal Hayek knihu o tom, ako dostať peniaze spod štátnej kontroly. Volala sa Súkromné peniaze, s podtitulom „Potrebujeme centrálnu banku?“ a v češtine sa dá voľne stiahnuť na tomto mieste. Európa bola vtedy veľmi odlišným miestom oproti dnešku. V strede ju rozdeľovala železná opona. Východ bol pod kontrolou Sovietskeho zväzu, kým západ kontinentu sa začal hospodársky integrovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite