Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Katastrofa na pokračovanie

.martin Hanus .názory

To najsmutnejšie na slovenskej pravici nie je vôbec jej volebný debakel. Najsmutnejšie na dnešnej pravici sú jej katastrofálne vyhliadky.

V ére samostatného Slovenska dopadla naposledy pravica podobne zle vo voľbách roku 1994. S tým rozdielom, že Miklošova DS sa vtedy nedostala do parlamentu. Lenže napriek všetkému sa pravica čoskoro odrazila od dna. Jednak preto, že Mečiar robil krátkozrakú, extrémne pomstychtivú a násilnú politiku. Ale aj preto, že v jej radoch sa práve rodili nové politické talenty. Napríklad žoviálny a veľmi pracovitý tridsiatnik Dzurinda, ktorému vtedy nikto nepovedal inak než „Miki“.

V roku 2012 to s pravicou vyzerá podstatne horšie. Fico je Fico, ale nebude robiť chyby ako z reťaze utrhnutý Mečiar. A najmä, pravica nemá líderské kádre, ktoré by mohli nahradiť odchádzajúcu generáciu.

Začnime pri SDKÚ-DS. Dzurindov projekt sa po 12 rokoch života ocitol doslova v troskách. Strana moci, ktorá pokladala 15-percentné volebné výsledky za povinnú jazdu a tajne snívala o 20-percentných ziskoch, sa ocitla v depresii, ktorá nemá východisko.
Ešte sa nájdu takí, čo veria, že so Žitňanskou na čele to pôjde opäť hore. Možno pôjde – o jedno, dve percentá. Ale tým to zhaslo. Žitňanská profituje z aury, ktorú získala ako rázna ministerka spravodlivosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite