Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Židovská loby? Áno, samozrejme!

.lukáš Krivošík .názory

Komentátor Hospodárskych novín Dag Daniš sa minulý týždeň ocitol pod paľbou kritiky. V súvislosti s pozadím strany 99 percent totiž spomenul tajuplné slovné spojenie „židovská loby“.

Lukáš Krivošík

Nasledujúce dianie sa dalo očakávať. Na sociálnych sieťach zavládlo štylizované pobúrenie a zdesenie, pripomínajúce híkanie puritána nad poodhaleným ženským lýtkom. Nikto sa však neobťažoval veci zasadiť do správnych proporcií. Je predháňanie sa v tom, kto zaujme pohoršenejšiu pózu novým spôsobom ako sa na Slovensku vedie verejná diskusia o kontroverzných témach?

Zbaviť mýtov, nie tabuizovať

Priznám sa, neviem nič o náboženských zvyklostiach podnikateľa Weissa. A netuším, aký záujem by židovská komunita mohla mať na úspechu takého obskúrneho projektu ako je 99 percent (skôr sa domnievam, že žiadny). Avšak existencia židovských lobistických organizácií je rovnako nepopierateľná ako existencia lobistických organizácií kresťanov, zamestnávateľov, telesne postihnutých, rodičov za domáce vzdelávanie, či zástancov a odporcov všemožnej inej agendy.

Samozrejme, rôzne skupiny majú rôznu váhu, šírku záujmov, finančné zázemie alebo profesionálnu schopnosť presadzovať svoje ciele. Každopádne, je zmysluplnejšie všetky tie divoké predstavy o „židovskej loby“ zasadiť do riadneho kontextu ako snažiť sa pod rúškom pohoršenia ich natlačiť do akejsi nedotknuteľnej čiernej škatule s názvom „politická korektnosť“. Teda zbaviť veci mýtov a nie snažiť sa trápne ich tabuizovať. Ak sa k židovským témam začneme správať v štýle „dobre stráženého rodinného tajomstva“, na ktoré sa slušnému človeku odporúča nevypytovať – tak práve tento postoj je živnou pôdou pre konšpiračné teórie.  

Príznačné je, že samotní židia sa často o týchto veciach dokážu rozprávať celkom otvorene. O American Jewish Comitee (AJC), jednej z najstarších medzinárodných židovských záujmových organizácií,  som písal len nedávno v súvislosti s mojou  cestou po Amerike. Na jej predstaviteľoch bolo sympatické, že veľmi otvorene, nenútene a erudovane odpovedali na všetky naše otázky, vrátane tých kontroverzných. Tak ako iné židovské organizácie v USA, aj AJC má webstránku, na ktorej transparentne informuje o svojich aktivitách, predstaviteľoch, financovaní, či cieľoch. Tými sú (prekvapujúco!): boj proti antisemitizmu, podpora pluralizmu a demokratických hodnôt, mier a bezpečnosť pre Izrael, či energetická nezávislosť.

Ak existuje skupinový záujem, existuje aj príslušná loby

Pokiaľ sa bavíme špeciálne o lobizme, tieto aktivity v Spojených štátoch podliehajú veľmi prísnym pravidlám transparentnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite