Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grécky absťák

.lukáš Krivošík .názory

Horiace a vyrabované domy v Aténach ako kulisa pri schvaľovaní nových škrtov, sú sprievodným javom nevyhnutného odvykania si Grékov od dlhovej drogy. Zlou správou je, že závislá je celá Európa.

Lukáš Krivošík

Úspory vo výške 3,3 miliardy eur viedli v metropole Grécka k najhoršej vlne nepokojov za posledné roky. Vyhorelo vraj až 45 budov. Sú to znepokojujúce obrazy násilia, ktoré o pár rokov môžu zachvátiť celú Európu. Nejde len o explicitné dlhy. Európske štáty majú vo svojom sociálnom zákonodarstve záväzky, ktoré sú násobkami ich HDP. Nepriaznivá demografia ich čoskoro obnaží. Zaznievajú hlasy, že v istom zmysle je väčšina Európy zbankrotovaná už teraz.

Zrážka s ekonomickou realitou

Z ľavicových kruhov napriek tomu prichádzajú tirády o konci kapitalizmu. Pritom, ak tu niečo dostáva vážnu ranu, tak je to myšlienka sociálneho štátu s bezodnými zdrojmi. Vyhliadky Európy do budúcnosti? Minimálna mzda sa zníži, dôchodkový vek posunie ďalej do budúcnosti, dovolenky bude menej a národné ekonomiky sa budú musieť stať všestranne konkurencieschopnejšími.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite