Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matovič a Dzurinda: dvaja hazardéri

.martin Hanus .názory

Tento titulok vyzerá trochu silene. Na slovenskej politickej scéne naozaj sotva nájsť rozdielnejšie typy politikov než sú Matovič a Dzurinda.

Jeden je pouličný komediant, druhý líder. Jeden by neprežil ani deň bez svetla kamier, druhý je mužom zákulisia. Jeden sa chorobne klania davu, druhý zas dychtivo túži po moci. Ale jedno ich spája: obaja sú spoluautormi veľkého Ficovho comebacku. A to len preto, že v rozhodujúcej chvíli neovládli svoje sklony.


Bez otravného hmyzu
Najskôr k Matovičovi. Jeho rozbitie divokej, no zaujímavej kandidátky je zrejme rozhodujúcim okamihom predvolebnej kampane. Až dosiaľ existovala aspoň teoretická šanca, že stredopravý blok opäť prečísli Fica a bude schopný vytvoriť vládu. Malo to len dve podmienky, obe splniteľné: po prvé, do parlamentu by sa musela dostať aj Matovičova kandidátka. A po druhé, cez OĽNO by sa muselo okrem neriadených striel typu Matoviča či Hlinu prekrúžkovať čo najviac ľudí, ktorí požívajú spoločenskú vážnosť. A najmä, dá sa s nimi normálne dohodnúť. 


Krátko po voľbách tak mohla prísť hviezdna hodina Daniela Lipšica. KDH by síce gravitovalo k Ficovi, ale Lipšic – ešte stále minister vnútra s podporou antigorilej ulice – by s podporou médií dokopal nerozhodného Figeľa do reprízy stredopravej vlády. Napokon, ak by KDH malo z trpaslíkov najviac percent, Figeľ by bol premiérom. A Lipšic by pokračoval vo svojom svätom boji proti Gorile. 


Ale s touto predstavou sa pomaly rozlúčme. Kto bude chcieť ísť do vlády s „Persilom“ Matovičom, ktorý chce čistiť krajinu tak, že dnes vyrobí podozrivé gorily z Palka či Zajaca a zajtra hoc aj z Lipšica?
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite