Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Denník Pravda: príbeh jednej propagandy

.martin Hanus .názory

Ak si chcete pripomenúť zašlé časy mečiarovského denníka Slovenská republika, čítajte denník Pravda. Je to síce chabá pripomienka, chýbajú tu Jánovia Smolcovia, ani sa tu nezverejňujú podvrhy. Ale s normálnou žurnalistikou to nemá nič spoločné.

Pre každý normálny ľavicový denník by bola kauza Gorila fantastickým námetom. Len si zoberte: silná finančná skupina s povesťou kapitalistického žraloka, prepletená s pravicou, podozrivá z rozdeľovania provízií a temných manipulácií pri privatizáciách. Normálny ľavicový novinár by sa v investigatívnom ošiali upísal k bezvedomiu. Nie však ľavicový novinár z Pravdy. 

Tento denník, na rozdiel od Hospodárskych novín a SME, nebol schopný za 40 dní uverejniť ani jeden investigatívny text o Gorile. Isteže, v Pravde dnes nechce nikto robiť a denník navyše aj stiahol z obehu Kaliňákove investigatívne bejby. Problém je v inom: Pravda nielenže nepátra, ale robí cielene všetko preto, aby vytvorila dokonalý informačný zmätok - a ukryla Gorilu v lese. Má to iba jeden dôvod: návštevu Roberta Fica v konšpiračnom byte.


Pre poriadok si zhrňme dejiny Gorily v Pravde.

22. decembra uverejnila Pravda spolu so SME prvý spravodajský článok o spise, krátko po tom, čo ho ktosi zavesil na web. Mimochodom, išlo o seriózny text: Pravda naznačila obsah spisu, spomenula ústredné postavy konšpiračných stretnutí vrátane Fica, nastolila otázku, či nejde o podvrh, čo bolo v tej dobe normálne (napokon, SME najskôr prirovnalo spis k Protokolu sionských mudrcov a ďalšie týždne sa jeho komentátori trápili, ako z tejto slepej uličky vycúvať). Lenže Pravda mala trápenie celkom iného druhu. Smer totiž ústami Erika Tomáša označil Gorilu za podvrh a vedenie redakcie rýchlo pochopilo, že kým predtým sa žiadalo vrhnúť všetky sily na Galka, tentoraz treba všetko zahmliť. Výsledkom tohto trápenia bol prvý komentár Peter Javůrka “Kalenie vody” (27. december), ktorého nijako nezaujímal obsah Gorily, ale fakt, že ju niekto pustil do predvolebného boja s cieľom “zakaliť čo najviac vodu, aby boli všetci špinaví”. Táto poznámka by bola v poriadku: keby sa neskôr najväčším kaličom vody nestal sám denník Pravda. 



Dni ubiehali, v ľavicovom denníku si stále nevedeli s Gorilou rady, a tak o nej mlčali. Na Silvestra ešte zverejnili krátky článok o zriadení vyšetrovacieho tímu na Trnkovej prokuratúre. Potom dlho, dlho nič, hoci v krajine to už vrelo. Keď sa už kauza nedala zatĺkať, 7.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite