Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ján Mojžiš: Gorila je autentická

.marek Vagovič .názory

V rokoch 1998 – 2001 bol riaditeľom sekcie analytiky SIS. Vzhľadom na fakty, ktoré boli zverejnené a systém administrácie, ktorý má tento štátny orgán, nemám žiadne pochybnosti, že spis Gorila je autentický a zodpovedá štýlu práce SIS, tvrdí v exkluzívnom rozhovore pre .týždeň bývalý riaditeľ NBÚ Ján Mojžiš.

Marek Vagovič

.čo vás presvedčilo, že Gorila je autentická?
Informácie v tomto spise by sa dali veľmi ľahko vyvrátiť zdokladovaním pohybu jednotlivých dokumentov, ktoré sú jeho súčasťou. Každý jeden je totiž zapísaný v určitom zozname listín, pričom aj v prípade, že by boli tieto listiny skartované, zostáva v systéme zachovaný minimálne samotný zoznam. Práve tieto súvisiace dokumenty pridávajú na hodnovernosti Gorily ako celku. Tak dlho trvajúca akcia – spolu so všetkými hodnoteniami jej priebehu, presunmi informácií medzi jednotlivými sekciami tajnej služby a podobne – je štandardným postupom štátneho orgánu. Ani z formálneho hľadiska tam nie je čo spochybniť.

.spis Gorila je však analytický materiál, nie prepis autentických rozhovorov, takže laici môžu mať pocit, že ide o klebety a podobne. Ako vzniká takýto dokument?
Väčšinou sa to začína prácou operatívy, ktorá zbiera informácie o trestnej činnosti. V prípade podozrenia sa nasadia informačno-technické prostriedky, ktorých obsah potom vyhodnotia analytici. V tomto prípade zachytil analytik deje, ktoré sú podstatné pre samotný cieľ akcie – ekonomické aktivity jednotlivých aktérov, privatizáciu, prepojenie na politiku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite