Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je Gorila šalátovina?

.martin Hanus .názory

Je fajn, že denník Sme vyspovedal bývalého policajta Jána Rejdu, jedného z protagonistov spisu Gorila. Ale k Rejdovej sebaobhajobe aj k jeho označeniu Gorily za „grc“ pravdivý iba na 20 percent treba ešte niečo dopovedať.

Ján Rejda ako vôbec prvá postava z Gorily verejne potvrdil, že do odpočúvaného bytu na Vazovovej ulici naozaj chodil. To je istý posun – dnes už žiadna  z hlavných postáv nemôže predstierať, že Gorila je čistý výmysel, ktorý niekto až dodatočne pozliepal. Je teda faktom, že Gorila stavia sčasti či úplne na reálnych odposluchoch z rokov 2005 a 2006. Rejda zvádza zápas o interpretáciu a predostiera nasledovnú sebaobhajobu: do konšpiračného bytu vraj chodil ako protikorupčný policajt, ktorý poskytoval Vargovi, pracujúcemu pre Pentu, menej dôležité spravodajské informácie výmenou za dôležitejšie informácie. Pre médiá odmietol, že by za to bral peniaze, ako to vyplýva z jeho zaznamenanej konverzácie s Vargom, tieto lži vraj účelovo pustila do sveta SIS, ktorá ho chcela kompromitovať zo sebeckých dôvodov. 


Komu veriť viac, Rejdovým rečiam v Gorile či Rejdovým rečiam v Sme? Alebo inak: je Ján Rejda dôveryhodný policajt?
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite