Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyrieši Únia Gorilu za nás?

.lukáš Krivošík .názory

Pri každej veľkej kauze sa objavujú úvahy, že posilnenie kontroly EÚ nad Slovenskom by mohlo neutralizovať domáce prepojenia medzi finančnými skupinami a našimi politikmi, ako ich opisuje napríklad aj dokument Gorila.

Lukáš Krivošík

Korupcia putuje s mocou
EÚ je dobrá všade tam, kde sú uzavreté štruktúry na národnej úrovni nútené otvárať sa konkurencii a kontrole. Lenže romanca s Bruselom nie je svadobnou cestou s jednosmerným cestovným lístkom. V niektorých ohľadoch totiž samotná Únia voľnej súťaži a transparentnosti bráni, či vytvára úplne nové zdroje úplatkárstva. Stačí spomenúť eurofondy, ktoré u nás vyživujú korupčnú kultúru a deformujú podnikateľské prostredie.

Slováci, ktorí v znechutení z domácich pomerov zbožne vzhliadajú k Bruselu, dúfajúc, že za nás nastolí právo a spravodlivosť, by si mali zložiť ružové okuliare. Napríklad eurorealistickí Briti sa na stránkach, akou je táto (ale aj vo svojej dennej tlači), doslova vyžívajú v pravidelnom upozorňovaní na finančné kauzy a prešľapy, ktoré sa dejú na úrovni EÚ. O pohnútkach a panenskej nedotknutosti euroúradníkov či západoeurópskych politikov si netreba robiť žiadne ilúzie. Nesvätá aliancia medzi veľkým biznisom a veľkou vládou funguje aj v rádovo slušnejších krajinách. Veď o čom je snaha Merkelovej a Sarkozyho dať si záchranu svojich bánk zaplatiť celou eurozónou?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite