Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mikloš proti Sulíkovi: kto z koho

.jaroslav Daniška .názory

V slovenskej politike sa opäť raz začala miešať politika (zodpovedné rozhodovanie o veciach verejných) a hry. Niektorí bývalí politici sa zmenili na hráčov, niektorí bývalí hráči, sa práve začínajú správať zodpovedne politicky.

Zhrňme si fakty.

Po prvé, Slovensko je za euroval.

Vo vláde, aj v parlamente. Vo vláde má rozšírený euroval väčšinu ministrov troch strán. V  parlamente dokonca ústavnú väčšinu 114 poslancov. Ak nerátame nezávislých poslancov, podľa doterajších vyjadrení šéfov strán ide o poslancov SDKÚ (28), KDH (14), Most-Híd (10) a strany Smer (62).

Záver: Ak príde na riadne hlasovanie, Slovensko euroval podporí.

Po druhé, Radičovej vláda nepadne.

Dôvod? Nikto z vlády si pádom súčasnej vlády nepolepší a súčasne, nikto neporušuje koaličnú dohodu, na trest teda chýba autorita. Takže nie sú prítomné ani principiálne, ani oportúnne dôvody.

Ak by vláda v októbri padla, či už kvôli Ficovej podmienke (predčasné voľby) alebo vlastnej hlúposti (spojenie hlasovania s dôverou), polepšila by si iba opozícia. Keďže tá väčšinu nemá, vláda nepadne.

Rekonštrukcia kabinetu by znamenala oslabenie SDKÚ (Mikloš by prišiel o financie, Dzurinda by mohol čeliť požiadavke, aby vo vláde nesedel vôbec), predčasné voľby by boli existenčné pre OKS, Matoviča, čiastočne možno aj pre Bugára.

Záver: spojenie hlasovania s dôverou vláde nikto nenavrhne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite