Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecký diár: Moje meno je Bond, Euro-Bond

.martin Hanus .názory

Kým na Slovensku sme donedávna vzrušene sledovali debatku o eurovale a gréckej pomoci, v krajine, v ktorej sa skutočne rozhoduje o všetkom, padajú ďalšie tabu. Krátky prehľad toho najdôležitejšieho z nemeckej tlače posledných dní.

Šok číslo jedna: nemecký prezident Christian Wulff, prototyp uhladeného politika, ktorý sa vystríha akejkoľvek provokácii, na stretnutí pred nositeľmi Nobelovej ceny za ekonómiu ostro kritizoval Európsku centrálnu banku za masívne nákupy dlhopisov jednotlivých štátov. Centrálnych bankárov obvinil, že touto politikou porušujú európske právo. Nepriamo odmietol aj zavedenie eurobondov (spoločných dlhopisov eurozóny), ktoré podporuje opozičná SPD a v poslednej dobe aj viacerí politici Merkelovej CDU. Wulff sa opýtal: „S kým by ste si zobrali spoločný úver? Na koho by ste rozšírili vašu bonitu na váš úkor? Za koho by ste osobne ručili? A prečo? Za vlastné deti – hádam áno! Za príbuzných – to je už ťažšie. Snáď by sme sa za niekoho zaručili v prípade, že len tak sa môže dostať na vlastné nohy. (...) Aj ručiteľ sa môže správať nemorálne, keď odďaluje insolventnosť.“ Prezident ďalej označil za „nedorozumenie, keď sa solidarita meria len ochotou finančne podporovať ostatných“. Na záver si Wulff pribral na pomoc Thomasa Jeffersona: „Máme voľbu medzi šetrnosťou a slobodou, alebo nadbytkom a otroctvom.“ A ešte si dovolil slovné spojenie, ktoré nemeckí novinári (i keď tí bývajú občas prešpekulovaní) pochopili ako jemné pichnutie do kancelárky Merkelovej. Tá kedysi hovorila o tom, že jej vládu čaká "jeseň rozhodnutí". Podľa Wulffa sme práve prežili „leto vytriezvenia“ (Sommer der Ernüchterung), ktoré má byť návratom k základným hodnotám.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite