Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matovič a imunita

.marek Vagovič .názory

Táto koalícia je neporovnateľne lepšia ako Ficova. Menej klame a kradne, ani vo funkciách už nie je toľko hoštaplerov a chrapúňov ako v minulosti. Tento týždeň však väčšina vládnych poslancov nepodporila zrušenie trestnoprávnej imunity, čím sa zaradila do jedného šíku s ľuďmi ako Slota. Kto tu vlastne o morálke káže?

Marek Vagovič

Parlament vo štvrtok hlasoval o dvoch dôležitých veciach – zákone o prokuratúre a zrušení trestnoprávnej imunity poslancov a sudcov. S prvým návrhom prišla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ), s druhým Obyčajní ľudia okolo Igora Matoviča. Prvý prešiel, druhý nie. Ako to spolu súvisí?

Generálna prokuratúra vyzerá aj dvadsať rokov po revolúcii ako skanzen komunizmu. Občas tam zájdem, takže viem, o čom hovorím. O všetkom navyše rozhoduje jeden človek (Trnka), ktorý môže zasahovať do vyšetrovania ktorejkoľvek kauzy. Len od neho závisí, kto bude prokurátorom, kariérny postup, odmeny. Skrátka všetko.  

Aj preto je kľúčové, že 76 koaličných poslancov podporilo zmenu zákona o prokuratúre. Je síce vysoko pravdepodobné, že prezident Gašparovič ju parlamentu vráti späť (hokej aj futbal majú prestávku, takže sa môže plne sústrediť na výkon svojej funkcie). Po prelomení Gašparovičovho veta však bude mať Slovensko zákon, ktorý postaví veci z hlavy na nohy.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite