Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Národnosť: rómska

.martin Droppa .názory

Sčítal som sa. Najskôr mi to bolo proti srsti – vypĺňať hárky údajmi o sebe, do ktorých úradníkov nič nie je. Ešteže ma Štatistický úrad SR slušne oslovil: vážený obyvateľ. Ešteže nezabudol zdôrazniť, že sčítanie je „právo i povinnosť“ a dodal aj pár naježených úradníckych zaklínadiel.

Ešteže nezabudol zdôrazniť, že sčítanie je „právo i povinnosť“ a dodal aj pár naježených úradníckych zaklínadiel. Ešteže tvrdí, že poskytnuté údaje sú chránené zákonom a budú slúžiť výlučne pre jeho potreby. Aj sa mi poďakoval za spoluprácu. Vážený úrad, niet za čo.


Podľa vlastného rozhodnutia som sa rozhodol, že som príslušníkom rómskeho etnika. A občanom Slovenskej republiky. Rozhodol som sa dobrovoľne. Uvedomil som sa – ako dnes zvyknú vravievať mladí. Rozhodnutie to bolo ľahké, slobodné a povzbudené slovami mnohých známych osobností, ktoré sa k rómskej etnickej skupine prihlásili verejne – ako ja teraz.

Moje rozhodnutie zrelo dlho. Je výsledkom všeobecného a prvoplánovo populárneho hľadania odpovede na „rómsku otázku“, spôsobu hľadania riešenia „rómskeho problému“. Pre mňa neexistuje žiadna rómska otázka a problémy mám také ako ktorýkoľvek iný Róm alebo neróm.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite