Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmysel vlakov

.martin Droppa .názory

Mám rád vlaky. Vozievajú ma za takmer každou reportážou, vraciam sa nimi z ciest po krajine, ktorú i vďaka nim opakovane spoznávam. Dobrý a pohodlný život bez vlakov si neviem predstaviť.

Klasické železničiarske povolania, napríklad výhybkár, závorár, strojvodca či rušňovodič, posunovač považujem za archetypy „chlapských robôt“, ktorých podstata sa desaťročia nemení – podobne ako práca drevorubačov (dnes skôr pilčíkov), baníkov, pastierov, pekárov. Aj preto mám rád vlaky a ľudí okolo nich.
Vlakmi cestujem rád preto, lebo vo vozňoch je veľa miesta. Môžem si vybrať kde sa usadím, pohodlne vystriem a začnem pozorovať krajinu, ubiehajúcu za veľkými oknami. Vždy je to iný film. Keď mi stŕpnu nohy, poprechádzam sa po vagóne, prejdem vlakom tam a späť. V zime býva vo vlakoch príjemne teplo, v lete svieži chládok. Vlaky odchádzajú i prichádzajú načas, málokedy meškajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite