Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Diktátorov občas podporovať treba

.lukáš Krivošík .názory

Témou minulého čísla časopisu .týždeň bolo sté výročie narodenia Ronalda Reagana. Niektorí čitatelia v diskusii pod článkom naznačovali, že sme bývalému americkému prezidentovi nedostatočne vytkli jednu škvrnu na veste. A to tradičnú vec, ktorá sa vznáša ako výčitka voči americkej zahraničnej politike, nech je prezidentom hockto: podporu niektorých nechutných diktátorských režimov v rozvojových krajinách.

Lukáš Krivošík

Tento problém je výsostne aktuálny, keďže v susedstve Európy sa ako domček z karát rúcajú nedemokratické režimy, ktoré však Európa pragmaticky v uplynulých rokoch podporovala. Maslo v prípade týchto štátoch nemajú na hlave len Američania, ale máme ho i my.

Neľahké voľby
Prirodzene, ľudia nemajú radi pokrytectvo. A pokrytectvom nepochybne je, ak nejaká krajina v jednej časti sveta máva demokraciou a ľudskými právami, aby v iných častiach sveta držala pri moci spriatelených diktátorov, ktorí presne tie isté hodnoty potláčajú. Na strane druhej, žijeme v nedokonalom svete, plnom hriešnych ľudí. Politika, ani naše ľudské životy zväčša nie sú o voľbách medzi čistým zlom a čistým dobrom. Niekedy treba medzi sebou porovnávať menšie a väčšie dobro, menšie a väčšie zlo, prípadne voliť medzi krátkodobým zlom a dlhodobým prospechom.

Ba čo viac, morálne voľby sú sťažené aj tým, že väčšinou sa musíme rozhodovať pod tlakom a rýchlo. Kým diskusie o morálke sa spravidla dejú v pohodlí kaviarní a intelektuálnych salónov, pričom každého hľadisko je možné skúmať odzadu dopredu. Čitateľ však má právo klásť otázku, či naše videnie sveta nie je selektívne, ak nám vadí porušovanie ľudských práv v KĽDR, na Kube alebo v Bielorusku, no až tak nám neprekáža napríklad Augusto Pinochet a skutočnosť, že bol veľkoryso podporovaný americkou CIA. Moja odpoveď na túto výčitku je, že to nie je nekonzistentné, ani selektívne. Je to proste malá morálna násobilka veľkej politiky.

Predstavte si, že ste politik, ktorý v zásade liberálnu demokraciu, ľudské práva a slobodný trh považuje za fajn záležitosti. Nepochybne cítite na zahraničných fórach väčšiu náklonnosť voči kolegom, ktorí vyznávajú podobné hodnoty ako vy. No medzinárodné spoločenstvo nepozostáva len z politikov a štátov, ktoré vyznávajú tieto hodnoty. Sú tam rôzne kombinácie. Napríklad diktátori, ktorí sa v mene udržania pri moci dopúšťajú porušovania politických práv svojich občanov, no rozsiahle oblasti súkromného a hospodárskeho života nechávajú nedotknuté a slobodné. A potom sú politici a režimy, ktoré majú ambíciu kontrolovať každý aspekt života človeka, neponechávajúc žiadny voľný priestor pre nejakú slobodu alebo osobnú iniciatívu.

Viete tiež, že niektoré režimy sú vám naklonené a niektoré demokracia/nedemokracia, vašimi hodnotami opovrhujú a snažia sa vás zničiť.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite