Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cesta je len jedna: s Bugárom proti Orbánovi

.martin Hanus .názory

Dobrý koniec je v nedohľadne: slovenská vláda síce konečne predložila Viktorovi Orbánovi návrh bilaterálnej zmluvy, ktorý má vyriešiť problém dvojakého občianstva. Ale spravila to zle – Bugár o ničom nevedel a Orbán to poľahky odmietol.

V .týždni opäť nastalo „triedenie duchov“ a vy si tak môžete po čase opäť vychutnávať (alebo nevychutnávať) redakčnú výmenu protichodných názorov.
Napríklad Juraj Kušnierik nevidí nijaký problém v tom, že si farmár v Rimavskej Sobote požiada o maďarské občianstvo a s istým znechutením sa pýta, či to naozaj niekto môže vnímať ako ohrozenie našich štátnych záujmov.
Naopak, ak by si kolegovia Jaroslav Daniška a Jozef Majchrák museli vybrať medzi Ficovým protizákonom alebo žiadnym protizákonom, volili by to prvé. V dvojakom občianstve vidia hrozbu, ktorej by mala pravica rázne čeliť a nedbať pritom na Bugára.

Pravda je takmer vždy inde než v strede, ale čo ak je v tomto spore výnimočne práve tam? Stredový pohľad vraví: Orbánov zákon o maďarskom občianstve je naozaj nebezpečný a má potenciál ohroziť tento región. Bugárov Most-Híd však nie je Orbánovou piatou kolónou na Slovensku, ale, naopak, je súčasťou riešenia.   
Tento stredový pohľad sa dá oprieť o nasledovných päť bodov.

Po prvé, Trianon. Buďme realisti, etnické vášne medzi Slovákmi a Maďarmi asi nevychladnú ani v tomto storočí. Tie vášne pritom nevyvierajú len z prostoduchého nacionalizmu, ale majú svoj racionálny základ. Pre Maďarov bude Trianon vždy dejinnou kliatbou. Aj taký liberálny duch ako Paul Lendvai, ktorý ostro kritizuje Orbána za podnecovanie nacionalizmu aj za dvojaké občianstvo, napísal, že od čias rozdelenia Poľska v 18. storočí nezaobchádzali veľmoci so žiadnym iným európskym národom tak kruto a nespravodlivo ako s Maďarmi za Trianonu. Vtedajší britský premiér Lloyd George ešte pred podpisom zmluvy v paláci Veľký Trianon hovoril, že ak spojenci neprihliadnu na výhrady Budapešti a celé maďarské komunity ako „stádo dobytka“ pripadnú susedným novovznikajúcim štátom, v strednej Európe nebude mier. Presadili sa však Francúzi, ktorých minister zahraničia Berthelot spochybňoval predkladané etnicko-demografické štatistiky a námietky z necitlivosti odbavil vetou, že Maďari sú „mimoriadne zákerný národ“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite