Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nášmu ľudákovi z lásky

.martin Droppa .názory

Načo nám je busta reprezentanta vojnového slovenského štátu vyše šesťdesiatpäť rokov po druhej svetovej vojne?

Napríklad v Rajci. Predchádzajúce mestské zastupiteľstvo jednohlasne rozhodlo, že na námestí bude stáť busta Ferdinanda Ďurčanského – niekoľkonásobného ministra vlády slovenského štátu. Ďurčanský, rodák z Rajca, gardista, exponent vlády, ktorá podporovala politiku nacistického Nemecka, sa aktívne podieľal na protižidovskej politike slovenského štátu, na procesoch arizácie, zbavovania občianskych práv, majetku. Do konca vojny žil v arizovanom kaštieli.
Ako minister zahraničia prezentoval snahy o čiastočnú nezávislosť slovenskej zahraničnej politiky, za čo bol (údajne na pokyn Hitlera) odvolaný. Ako právnik s režimom spolupracoval až do jeho pádu. V roku 1945 emigroval, v roku 1947 bol v neprítomnosti Národným súdom ako vojnový zločinec odsúdený na trest smrti. Zomrel 15. marca 1974 v Mníchove.
Ďurčanského busta na námestí v Rajci už stojí, zatiaľ zabalená v celofáne, čakajúca na (slávnostné?) odhalenie. Ján Rybárik, primátor Rajca, pre .týždeň hovorí, že nič nevie o tom, že by niekto chcel bustu odhaľovať v marci – v mesiaci, na ktorý pripadá výročie Ďurčanského smrti i výročie vzniku vojnovej Slovenskej republiky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite