Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marián z ostrova

.martin Droppa .názory

Večer prvej novoročnej nedele na druhom okruhu verejnoprávnej Slovenskej televízie bude venovaný Mariánovi Vargovi. So záznamom z dvoch tohtoročných vianočných koncertov hudobníka v Slovenskom rozhlase, kde koncertoval so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, uvedie televízia aj premiéru filmu Obyvateľ vlastného ostrova.

Bez dvoch minút hodinový film podľa vlastného scenára nakrútil a zostrihal režisér Martin Hanzlíček (Krátká dlouhá cesta, Dobré ráno, Slovensko (oba 2009), Sám proti sobě (o výtvarníkovi Rudovi Sikorovi, 2007), Egon Bondy (2005), Zóna A (1985)), za kamerou stál Richard Krivda. Rukopis oboch tvorcov – videnie a transformovanie reality do obrazu – badať na pohľad, preto skôr ako o klasickom filmovom dokumente je príznačnejšie hovoriť o dokumentárnej eseji. Televízia ju uvádza s podtitulom „portrét talentovaného muža, ktorý bol vyhnaný z raja nevedomosti“. Anotácia  spresňuje, že vo filme sa prelínajú tri roviny Mariána Vargu: životopisná, vedúca od detstva po súčasnosť – súkromie, strasti, samota, hľadanie, priatelia, knihy, prvá i druhá manželka; druhá rovina je o hudbe, ktorú autor komponuje a interpretuje – od klasiky cez bigbeat po populárnu, prostredníctvom koncertov, platní, televíznych záznamov i teórie hudobného myslenia autora. Tretia rovina je spoločensko-politická, vypovedá o dobe a premenách, ktorými počas vyše šesťdesiatich rokov Varga prešiel.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite