Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alexandra Salmela: Humor je nevyhnutný

.anna Kyppö .názory

Alexandra Salmela je Bratislavčanka, ktorá vyhrala jednu z dvoch najprestížnejších literárnych cien vo Fínsku, v druhej sa dostala do shortlistu. Doteraz sa to nepodarilo žiadnemu Nefínovi. Rozprávala sa s ňou Anna Kyppö.

Alexandra Salmela je 30-ročná Slovenka z Bratislavy. Matka jednoročnej dcéry a trojročného syna. Autorka momentálne najpredávanejšej knihy vo Fínsku  - 27 alebo smrť robí umelca, (27 eli kuolema tekee taitelijan Teos, 2010), ktorá vyšla v októbri tohto roku a je samozrejme, napísaná vo fínčine. Držiteľka jednej z najprestížnejšich literárnych cien vo Fínsku, ceny najväčšieho fínskeho denníka Helsingin Sanomat. Nominovaná do finále literárnej súťaže Finlandia, čo sa ešte zatiaľ nepodarilo žiadnemu nefínovi. Kvôli nej sa dokoca zmenil štatút súťaže. Podľa nového štatútu sa cena môže udeliť za fínsky román, pričom sa nevyžaduje fínske občianstvo.

Stala si sa zo dňa na deň celebritou, mediálnou hviezdou.. Za svoj debut si získala jednu z najprestížnejšich literárnych cien, cenu najväčšieho fínskeho denníka Helsingin Sanomat. Dostala si sa aj do finále literárnej súťaže Finlandia. Veľa sa o tebe píše, tvoja fotografia sa objavila na titulnej strane časopisu Suomen kuvalehti. Aký je to pocit? 
Pravdu povediac, nečakala som to. Na Suomen kuvalehti som sa ani neodvážila pozrieť... Je to zvláštny pocit. Je to akýsi prah, ktorý treba prekročiť a urobiť krok do neznáma. Urobila som ho bez zábran, hoci celý ten ruch okolo mňa, to, že som sa zrazu stala známou, to nie je pre mňa prirodzené. Pri písaní som sama, a to mi vyhovuje.
V roku 2009 vyšla tvoja novela To pravé imigrantské blues v antológii Čo je to za novofína? S novelou si sa zúčastnila na súťaži imigrantskej literatúry a získala si 2. cenu. Novela vyvolala mimoriadne pozitívnu odozvu a bola hodnotená mimoriadne dobre.
Áno. Práve táto novela pripravila pôdu pre vydanie románu a získala mi dôveru vydavateľa.
Čo ťa priviedlo k pisaniu?
Píšem prakticky už od detstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite