Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratislavské (politické) kúzla

. .názory

Pravicové mesto, kde sa pravica zhodla na jednom kandidátovi, a aj tak si užíva (zrejme) posledné dni pravicového primátora.

.spomeňme si tak na posledné roky existencie tohto zastupiteľstva na čele s Andrejom Ďurkovským, ktoré bolo poznačené najmä vznikom Občianskeho klubu.  

   Prvý muž hlavného mesta za podporu SDKÚ a hladkú kandidatúru pred štyrmi rokmi zaplatil nielen modrým štvorcom násobne väčším než značka KDH na svojich bilboardoch, ale aj veľkou väčšinou členov SDKÚ na spoločnej kandidátke. Výsledok: 42 modrých poslancov z 80-členného zastupiteľstva.

   Pred tromi rokmi sa letargickú opozíciu a „spiaceho“ Dzurindu pokúsili zobudiť silnejúce „skupinky“ vo vnútri strany. Revolúcia bola potlačená a podivná bratislavská skupina SDKÚ zrušená. 31 bývalých poslancov SDKÚ si založilo Občiansky klub (OK), najsilnejší klub mestského zastupiteľstva (SDKÚ a KDH má spolu 28). V týchto voľbách majú nulový potenciál, čo sa ukázalo zvlášť nebezpečné krátko pred voľbami, ich politickou smrťou. Hlavné mesto sa tak ocitlo v rukách ľudí bez reálnej politickej príslušnosti a zodpovednosti voči voličom.  


.kto otočil? 

   Plastický obraz fungovania končiaceho zastupiteľstva ilustruje aj skutočnosť okolo predaja časti akcii Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Ukazuje minimálne to, že „menšina“ poslancov OK v zastupiteľstve je pojem relatívny. Akým spôsobom získavali väčšinu? 

   Vodárne (BVS) vlastnia obce a mestá (Bratislava vlastní takmer 60 percent) a stanovy spoločnosti nepovoľujú ich predaj mimo akcionárskej štruktúry. No pre veľa malých obcí bolo držanie minorít nepraktické, ich akcie tak odkupovala sama BVS. Jej predstavenstvo na čele s Danielom Gemeranom odsúhlasilo predaj mestu Skalica (za 3,37 miliónov, celá spoločnosť sa pritom hodnotí na 430 miliónov eur), no predtým ho museli ponúknuť Bratislave.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite