Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Právnik do džungle aj do záhrady

.ľubomír Feldek .názory

S naším milým oslávencom som sa spriatelil pred štrnástimi rokmi na VPN-ke. Práve zvíťazila nežná revolúcia a letelo heslo: „Skončila sa zoologická záhrada socializmu, treba si zvykať na džunglu demokracie.“

Aj Ernest iste bral vtedy toto heslo len ako metaforu – a za svoju úlohu považoval predovšetkým spolupracovať všade tam, kde sa kládli právne základy ponovembrovej slobody. Odborníci najlepšie vedia, koľko užitočnej práce vtedy tento ešte veľmi mladý – veď ani dnes nie je starý – právnik vykonal.

No ubehli sotva tri roky a ukázalo sa, že metafora džungle sa zrazu zmenila na skutočnú džunglu – na džunglu únosov a vybuchujúcich áut. Tá džungla zo všetkých slobôd najviac potrebovala slobodu nezákonnosti – a preto jej najmenej voňala sloboda slova, ktorá slobodu nezákonnosti ohrozovala.

V tomto období, v ktorom sa jedni usilovali nastoliť zákony džungle, zohral Ernest Valko opäť svoju veľkú rolu – a nikdy nechýbal tam, kde bolo treba pred zákonmi džungle chrániť zákony mladej demokracie.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite