Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vieru v Boha si na trhu nekúpiš

.elena Akácsová .názory

V momentálnom knižnom hite číslo jedna (aspoň teda v sieti kníhkupectiev Panta Rei) americkej autorky Elizabeth Gilbert Jedz, modli sa a miluj, ktorého filmová verzia práve beží v našich kinách v hlavnej úlohe s Juliou Roberts, som našla vetu, ktorá mi pripomenula jeden môj starý problém.

Elena Akácsová

Hlavná hrdinka knihy tam spomína priateľa, ktorý tesne za sebou zažil smrť i narodenie blízkeho človeka a veľmi potreboval nejaké posvätné miesto alebo rituál, aby si urobil jasno vo svojich citoch. Vyrastal v katolíckej rodine, lenže katolicizmus ho ako dospelého odpudzoval. Prestúpiť na hinduistickú či budhistickú vieru mu zas pripadalo trápne. Pýta sa autorky, čo má robiť:
- Náboženstvo si predsa nemôžeš vyberať ako čerešne na trhu? 
Tá veta mi pripomenula staré internetové spory na inZine blahej pamäte, kde husto padal stále dokola jeden argument proti tomu, že rodičia nesmú dieťaťu vnucovať žiadnu vieru, lebo sa tomu nemôže nijako brániť a že sa mu má nechať slobodná vôľa, aby si v dospelosti mohlo samo vybrať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite