Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fašista Roman Joch? Hahaha

.martin Hanus .názory

Ozveny vyšinutých reakcií na vymenovanie poradcu čerstvého českého premiéra Petra Nečasa sa doniesli už aj na Slovensko. Protijochovská vzbura je na jednej strane úsmevná. Ale svojou agresívnou lživosťou je aj nebezpečná.

Asi prvý krát v modernej českej histórii sa stalo, že do pražských ulíc vyrazili demonštranti protestujúci proti jednému z premiérových poradcov. My na Slovensku sa však vôbec nemusíme hanbiť za to, že ten pouličný a mediálny rozruch vyvolal náš rodák. Práve naopak. Verejné opovrhnutie nepatrí Romanovi Jochovi, ktorý vybudoval Občanský institut a mnohých Čechov už dlhé roky fascinuje svojou vzdelanosťou a výrečnosťou, ale napríklad tým „politológom“, ktorí sú schopní jeho celkom normálne postoje označiť za blízke fašizmu, respektíve „rasizmu, xenofóbii, homofóbii“ (Vladimíra Dvořáková).
Na tieto a podobné nálepky si už pomaly zvykáme, ale nemali by sme ich zakaždým len tak prepočuť. Tieto nálepky totiž dnes zďaleka neudeľujú iba excentrickí blázni kdesi na periférii verejného vnímania, ale stávajú sa už celkom bežnými rétorickými figúrami aj v hlavných médiách. Pritom sú nielen v Jochovom prípade  urážlivé, ale čo je ešte horšie, aj odporne lživé.
Tak po prvé. Joch ako homofób? To komu napadlo?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite