Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neviete koho krúžkovať? Načerpajte inšpiráciu

.martin Hanus .názory

Milí čitatelia, v sobotu nestačí iba voliť, ale aj krúžkovať, krúžkovať a krúžkovať. Nerozhodujete totiž len o tom, koľko strán (a s akou silou) bude zastúpených v parlamente, ale aj o tom, akí poslanci tam budú sedieť.

Autor by preto rád inšpiroval voličov všetkých strán so šancou na vstup do parlamentu, ako by mohli ku krúžkovaniu pristúpiť.
Krúžky určite nepodceňujte - v nedávnych českých voľbách sa zo zadných miest straníckych kandidátok prekrúžkovala priamo do parlamentu až štvrtina poslancov. Pritom z českého parlamentu vypadlo niekoľko lídrov krajských kandidátiek, ktorých preskočili politicky nižšie váhy. Váš krúžok teda môže pomôcť kandidátovi z predných miest, aby sa udržal v parlamente, ale súčasne môžete dostať do najvyššej politiky aj kandidáta, ktorý je na prvý pohľad umiestnený na beznádejnej pozícii.
A ešte všeobecná rada pre tých, ktorí za žiadnu cenu nebudú krúžkovať: nikto vás nenúti, len potom po voľbách nenadávajte, že stranu, ktorú ste volili, zastupujú v parlamente iba niktoši.
.smer
Hoci na web .týždňa zrejme nechodí veľa voličov Smeru, HZDS a SNS, nechceme nikoho diskriminovať. Aj títo voliči majú predsa právo na informácie, aby mohli krúžkovať zodpovedne. Začneme hneď najpopulárnejšou stranou. Ak ste, milý čitateľ, voličom strany Smer-SD, máte to s krúžkovaním ťažké: v prvej 20-tke sú samé esá, od premiéra cez ministrov či župana až po poslancov NR SR. Koho si len z tej záľahy vybrať? Ak volíte Smer kvôli vášmu sociálnemu cíteniu a nie ste práve nadšený z biznis pozadia vašej strany, odporúčame krúžkovať autentickú socialistku Vieru Tomanovú (10. miesto kandidátky). Alebo zvoľte trebárs konfesionálny kľúč. Ak ste katolík, krúžkujte poslanca z Kysúc Jána Podmanického (24. miesto). Ak ste evanjelik, neostáva vám iné než dať krúžok Dušanovi Čaplovičovi (5. miesto). Ak máte radi futbal, krúžkujte Dušana Galisa (31), ak chováte doma papagája, odporúčame Dušana Muňka (29).
Ale možno ste voličom, ktorému aktuálna zvuková nahrávka vášho predsedu ani obvinenia, že Smer funguje ako akciovka sponzorov-veľkokapitalistov, vôbec neprekážajú. Ba práve naopak, predsedova podnikavosť vám imponuje. V takom prípade vám odporúčame krúžkuvať ľudí, ktorí v Smere zastupujú vášho obľúbeného sponzora.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite