Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lech Kaczynski, RIP

.jaroslav Daniška .názory

Lech Kaczynski sa narodil v roku 1949 rodičom Rajmundovi a Jadwige. Otec bol poľský vlastenec, zúčastnil sa Varšavského povstania a slúžil v Armii Krajowej, poľskej armáde, ktorá bojovala za nezávislosť Poľska proti okupácii v čase druhej svetovej vojny. Matka bola vzdelaná akademička, pracovala v Poľskej akadémii vied.
Lech mal brata, dvojča Jaroslawa, bývalého premiéra a šéfa konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť.
Lecha Kaczynského možno charakterizovať ako vlastenca, anti-komunistu a konzervatívca. Od konca 60-tych rokov sa zapájal do všetkých dôležitých protikomunistických aktivít, bol členom KORu aj Solidarity. V čase mimoriadneho stavu bol väznený. Neskôr, počas pádu komunizmu robil istý čas poradcu Lecha Walsesu, zúčastnil sa okrúhlych stolov.  Na transformáciu režimu mal však iný názor, namiesto dohôd a politickej amnestie požadoval dôsledné vysporiadanie sa s komunistami. Potom ako neuspel sa rozišiel s Walesom a spolu s bratom budoval stranu Porozumenie Centrum, neskôr po rozpade AWS sa pričinil o integráciu konzervatívnych a národných politických strán do strany Právo a spravodlivosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite