Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sólyom a Fico: ako u bláznov

.martin Hanus .názory

Maďarský prezident žiada od Slovenska to, čo tu už dávno funguje. A slovenský premiér namiesto toho, aby ho uviedol do správnych medzí, vidí v jeho požiadavke rozbíjanie Slovenskej republike a jej základných elementov štátnosti. Ako u bláznov...

Áno, maďarský prezident László Sólyom chcel na návšteve Srbska provokovať. Rumunom a Slovákom dal Srbsko za príklad v starostlivosti o maďarskú menšinu. O slovenskej realite však nemá ani poňatie. Najskôr v piatok vyhlásil: „Sme radi, že v Srbsku majú menšiny kultúrnu autonómiu, že v Srbsku neznemožňujú právnymi normami používanie maďarského jazyka a maďarské školy ako u nášho iného suseda." Aha, to mala byť zrejme narážka na hlúpy jazykový zákon. No dobre. V sobotu však Sólyom celkom uletel mimo realitu: "Nestačí preklad srbských učebníc do maďarčiny, treba povoliť, aby na školách mohli použiť aj maďarské učebnice. Maďari by sa mali štátny jazyk učiť ako cudzí jazyk nielen v Srbsku, ale aj v Rumunsku a na Slovensku."
Práve táto veta rozčertila premiéra Roberta Fica do predvolebnej nepríčetnosti. Vyhlásenie maďarského prezidenta, aby sa u nás učila slovenčina ako cudzí jazyk, považuje Fico za hrubý útok proti integrite SR.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite