Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výročie smrti Otca Neuhausa

.jaroslav Daniška .názory

Dnes sa v New Yorku na Manhattane koná spomienková svätá omša, je to rok, čo zomrel katolícky kňaz Otec Richard John Neuhaus.
Hoci Neuhaus je na Slovensku neznámy, patril medzi najdôležitejších Američanov posledných dekád. Syn kanadského protestantského pastora, sám neskôr vysvätený na luteránskeho pastora, konvertoval v 80.tych rokov na katolicizmus a ovplyvnil celú generáciu, ak nie generácie podobne zmýšľajúcich Američanov. V 60.tych rokoch stál pri Martinovi Lutherovi Kingovi na strane občianskych práv pre čiernu Ameriku, na strane liberálnej Demokratickej strany. Stranu práv nezmenil, ale keď prišlo rozhodnutie Roe v. Wade, ktoré v USA legalizovalo potraty, Neuhaus zažil rozčarovanie. Považoval to totiž za otázku práv a čakal, že ľudsko-právne hnutie a Demokratická strana pôjdu v stopách Luthera Kinga jr. proti potratom. Nestalo sa.
Stalo sa však niečo iné. Proti potratom povstali Republikáni a Neuhaus ich nadšene podporil. Spolu s Michaelom Novakom, Peterom Bergerom a ďalšími spoluvytvoril kruh konzervatívcov, ktorým sa začalo hovoriť aj teokonzervatívci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite