Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roosevelt krízu neporazil

.jozef Ryník .názory

Pri študovaní hospodárskych dejín zo slovenských skrípt a kníh si pamätám, že americký prezident Franklin D. Roosevelt bol v nich vždy opisovaný ako zmiernil a porazil v USA Veľkú hospodársku krízu. Americký profesor ekonómie Gene Smiley, ktorého knihu Nový pohľad na veľkú hospodársku krízu som nedávno prečítal tvrdí niečo úplne iné.

To, že Roosevelt krízu čiastočne zmiernil pripúšťa, ale namiesto jej porazenia ju prelžil o niekoľko rokov a porazila ju až vojnová ekonomická konjunktúra. Jeho argumenty sú logické a podložené veľa číslami. Tvrdí, že ani prezident Hoover, predchodca Roosevelta v úrade v rokoch 1929-32 nebojoval proti kríze dobre. Chcel do ekonomiky zaviesť plánovanie a regulácie. Nariadil napríklad biznismanom, aby neznižovali mzdy. Dúfal, že ak ľudia budú mať peniaze budú míňať a kríza spotreby pominie. Omyl bol však v tom, že kríza podľa Smileyho nevznikla z nadvýroby a z nedostatku spotreby, ale z narušenia cenového systému zásahmi centrálnej banky a vlády.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite