Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet očami sociálneho snílka

.jozef Ryník .názory

Včera som bol na film V pasci neoliberalizmu, ktorý sa premieta v rámci Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave. Podľa krátkej charakteristiky filmu na webe festivalu som tušil, že to bude film kritický, ale bol som zvedavý do akej miery a aké argumenty bude kanadský režisér Richard Brouillette používať.

V prvom rade film je iba pre trpezlivých divákov, ktorý vydržia sedieť v kine 160 minút. Tiež to nie je ľahký film pre tých, ktorý nemajú ekonomické vzdelanie. Ekonomicke pojmy a mená, ktorými je film napumpovaný nie sú pre laika ľahko stráviteľné.
Stručne teda spomeniem čo chcel film o neoliberalizme povedať, teda aspoň podľa toho ako som to ja pochopil. Neoliberalizmus je nebezpečná ideológia, ktorá sa šíri cez rôzne ekonomicke inštitúty a think tanky, ktoré sú platené nadnárodnými korporáciami. Tým nejde o slobodu trhu a slobodu jednotlivca, za ktorú sa skrývajú, ale o svoje zisky, o ktoré sa nechcú deliť so štátom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite