Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

A je to tu! Náš nový prezident: Herman Van Rompuy

.martin Hanus .názory

Zhrozili ste sa nad sebou, keď ste zistili, že vôbec nepoznáte meno nového prezidenta EÚ, o ktorom dnes ráno písali v novinách? Nevešajte hlavu, s výnimkou Belgičanov patríte k väčšinovému stádu obyvateľov EÚ.

Ale neodbavujme Van Rompuya hneď ako nímanda. Doma v Belgicku má povesť intelektuála, napísal šesť kníh, v 90. rokoch bol dobrým ministrom financií a odkedy sa tento kresťanský demokrat ujal minulý rok vlády, už nepočuť, že by krajine Flámov a Valónov hrozil bezprostredný rozpad. Belgičania hovoria, že Van Rompuy je umný taktik a človek kompromisu. Pekné vlastnosti. Ale prezidentom EÚ sa stal pre niečo iné: už dávnejšie si ho vybral francúzsky prezident Sarkozy a rada sa k nemu pripojila kancelárka Angela Merkelová, lebo obaja vedia, že Belgičan nie je žiadnou ťažkou váhou, ktorá by ich mohla v európskej politike zatieniť. Takisto vedia, že ak by sa aj eurofederalista Van Rompuy vo svojej funkcii trochu uvoľnil, bude to oveľa viac prekážať Britom než im.
Dva príklady: Van Rompuy je proti členstvu Turecka v EÚ - rovnako ako Sarkozy (a Merkelová), naopak, Briti sú za. Flámska tlač tento týždeň vďaka svojim utajeným zdrojom informovala, že Van Rompuy na neformálnom stretnutí európskych politikov, priemyselníkov a bankárov (tzv.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite