Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Absurdistan I.

.martin Hanus .názory

Nepravidelný občasník o veciach, ktoré sa dnešným ľuďom javia ako normálne, hoci nie sú celkom normálne. Začíname Jamesom Lovelockom.

Kým názory Václava Klausa na globálne otepľovanie väčšina médií prezentuje ako blúznenie sebastredného excentrika, o Jamesovi Lovelockovi sa bežne píše ako o vedcovi. Aj v inak serióznej rubrike Veda denníka SME označili v utorok Lovelocka za „britského vedca“ a „tvorcu hypotézy Gaia“, ktorej sa vraj kedysi vedci posmievali, no dnes to treba brať vážne. Ak je to tak, amen s vedou.
Takmer 90-ročný Lovelock je pritom naozaj pozoruhodný človek: vyštudoval medicínu, robil výskum na Yale a na Harvarde, neskôr pracoval ako vedec pre NASA, kde skúmal zloženie atmosféry Marsu. Okrem iného je autorom populárnych knižiek, donedávna bol ikonou envirohnutia, no dnes mu mnohí zelení nevedia prísť na meno, pretože Lovelock sa na staré kolená zaľúbil do jadrovej energetiky. Celkom fajn príbeh.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite