Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výtvarníka Petra Kalmusa budú súdiť za zničenie nápisu „Sláva ruským zbraniam“

.eugen Korda .názory

Samotný fakt, že nejakého človeka chcú postaviť pred súd, by nestál ani za zmienku, keby ten dôvod, prečo sa polícia a prokuratúra rozhodli pre takýto krok, nebol taký nepochopiteľný, alebo - vlastne vzhľadom na to, kto tu vládne - celkom zrozumiteľný.

Eugen Korda

najskôr kúsok zo životopisu tohto, niekým zaznávaného, niekým zosmiešňovaného umelca, ktorý sa okrem nie celkom tradičnými dielami preslávil svojimi postojmi k našim dejinám, ich politickým predstaviteľom, ich nohsledom a prorežimným umelcom.  

Prvýkrát som ho zaregistroval, keď na Bratislavskom hrade protestoval proti inštalácii nechutného Kulichovho koňa, ktorý priamo na exponovanom hradnom nádvorí hrdo vystavuje návštevníkom svoje genitálie a vysmieva sa histórii. Strana Smer vtedy nezabudla usporiadať pompéznu slávnosť a využiť ju vo svojej predvolebnej kampani. A potom to už išlo jedno za druhým. 

Peter Kalmus so svojim priateľmi cítil potrebu zasiahnuť proti inštalácii pamätníka Vasiľovi Biľakovi v jeho rodnej obci, ktorá si takto chcela uctiť pamiatku normalizátora a významného spolupáchateľa ničenia životov slušných ľudí, ktorí sa nevedeli zmieriť s okupáciou Československa v roku 1968. Na protest, že ich k nám pozval aj on, ho trochu postriekali červenou farbou. Trest sa dostavil rýchlo vo forme pokuty. Pomník po očistení dodnes stojí pred obecným úradom, ako nezamýšľané znamenie hanby a straty historickej pamäte jej obyvateľov. 

Petrovi Kalmusovi prekážali aj kosáky a kladivá na pamätníku oslobodenia Košíc. Systematicky ich likvidoval a štát mu zas systematicky udeľoval pokuty, a keď to nestačilo, tak mu pohrozil väzením. Prekážal mu aj názov ulice, ktorá niesla meno bývalého prezidenta vojnového Slovenského štátu Jozefa Tisa.

Keď Rusko prepadlo Ukrajinu, Peter Kalmus sa už nevydržal nečinne pozerať na nápis, ktorý na pamätníku chváli ruské zbrane a rozhodol sa, že časť nápisu dlátom a kladivom odstráni. To sa mu stalo osudným. 

V týchto dňoch mu bolo doručené vyrozumenie od prokurátora Lukáša Derca, v ktorom mu oznamuje, že podľa paragrafu 234 na neho podal žalobu za poškodzovanie cudzej veci. Akoby pokuta nestačila. Kalmusov príbeh je smutnou ukážkou toho, že namiesto toho, aby sa Košice postarali, nech centrum nehyzdí tento pamätník totality a nášho poníženia, tak sa nečinne prizerjú na to, ako sa ho snaží súčasná moc postaviť pred súd a predpokladám aj exemplárne potrestať. 

Peter Kalmus si za svoje občianske postoje zaslúži náš obdiv a podporu. Súd mu tak paradoxne udelí trest za poškodenie národnej kultúrnej pamiatky, ktorá ňou už dávno nemala byť.  

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite