Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak si ešte nebol, tak choď voliť

.eugen Korda .názory

V týchto chvíľach sa zapĺňajú volebné urny. Státisíce ľudí dávajú svoje hlasy jednému z dvojice Ivan Korčok Peter Pellegrini.

Eugen Korda

vyzerá to tak, že už pred polnocou by mohlo byť jasné, kto zvíťazil. Jedna časť voličov sa bude tešiť a druhá bude sklamaná. To však nie je to najdôležitejšie.    

Pri súťažiach to už tak býva, že niekto sa nakoniec ocitne mimo stupienka víťazov. Darmo sa snažil, darmo utekal, darmo svojmu súperovi podrážal nohy, či inak fauloval. Volič rozhodol a je to definitívne rozhodnutie. Prezidentské voľby nie sú ničím iným ako súťažou. Dôležité a možno, bez ohľadu na výsledok, ešte dôležitejšie je, či voľby boli slobodné a férové. Lebo to je prvým predpokladom na to, aby aj tie ďalšie boli slobodné. 

Priama voľba prezidenta má ešte jednu fantastickú vlastnosť. Počas predvolebnej kampane sa odhalí charakter kandidátov bez ohľadu na to, či to chcú, alebo nie. Tak to je aj v týchto voľbách. A zároveň sa ukáže, akí sme vlastne my voliči, čo preferujeme, po čom túžime, čo sa nám nepáči a čo všetko sme svojim favoritom ochotní tolerovať. 

Vážme si, že máme slobodné voľby, lebo nie vždy to tak bolo. Na to nesmieme zabudnúť a treba si pripomínať, že zlé časy, keď sme nemali možnosť slobodnej voľby sa celkom ľahko môžu vrátiť. Napríklad preto, že voliť nepôjdeme. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite