Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápežove slová sú intervenciou slona v porceláne. Bohužiaľ

.tomáš Zálešák .názory

V sobotu odpovedal pápež na otázku novinára zo švajčiarskeho telerádia o tom, čo si myslí o výzvach vzdať sa na adresu Ukrajiny, povedal, že „silnejší je ten, kto vníma situáciu, myslí na ľudí, a kto má odvahu vztýčiť bielu vlajku a rokovať“.

Tomáš Zálešák

k tomu dodal: „Keď vidíte, že ste porazení, že veci sa nevyvíjajú dobre, potrebujete odvahu vyjednávať. Môžete sa cítiť zahanbený, ale koľkými mŕtvymi to skončí? Môže to byť horšie. Začnite rokovať včas. Nájdite krajinu, ktorá bude slúžiť ako sprostredkovateľ. Nehanbite sa rokovať. Rokovanie nikdy nie je vzdanie sa. Je to odvaha nepriviesť krajinu k samovražde.“

nevecná veľavravnosť

Najskôr poprosím zbožného čitateľa, aby neprepadával panike. Pápežove vety nie sú žiadne vyhlásenie ex cathedra, len bezprostredná reakcia na otázku redaktora. (To hovorím pre prípad, že by si to niekto mýlil s vyhlásením nejakej posvätne záväznej dogmy.) Nanešťastie, keď nejaké verejné vyhlásenie treba dodatočne vysvetľovať, znamená to, že s jeho formuláciou nebolo niečo v poriadku. Že dotyčný povedal niečo, čo nechcel povedať, alebo nepovedal čo chcel... A Vatikán vysvetľuje, že pápež svojou výzvou na „odvahu vztýčiť bielu vlajku“ nemyslel kapituláciu Ukrajiny, ale skrátka ochotu rokovať. Ak to však bola len pápežova prílišná opatrnosť  a prílišná všeobecnosť vo vyjadrovaní, nevyplatila sa. Potešila totiž Kremeľ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite