Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nadávky vo vlaku a mlčiaca väčšina. Byť ticho, keď niekoho verbálne napadnú, je hanba

.juraj Petrovič .názory

Skupinu Rómov, ktorí boli na výlete v Martinuse, kde mali možnosť zažiť radosť z čítania, z kníh, z toho, že s nimi ľudia z majority jednajú ako so seberovnými, slovne napadla skupina žien počas cesty vlakom domov. Celý zážitok, ktorý stál ľudí z OZ Cesta von nemálo času a energie, vymazali hrubé nadávky a urážky.

Juraj Petrovič

nerobili nič zlé. Mali riadne kúpený skupinový lístok. Napriek tomu museli počúvať nadávky a rasistické reči. Reči o tom, ako si majú nájsť prácu a nechodiť po výletoch. Reči o „špinavých a smradľavých Cigánoch“. Jediný, kto sa ich zastal, bola sprievodkyňa. Nikto z ostatných ľudí z majority, ktorí boli prítomní, sa detí nezastal. 

A to je najhoršie na tejto smutnej príhode. Na blbcov, ktorí majú rasistické predsudky, narazíte vždy znovu a znovu. Je ale povinnosťou tých ľudí, ktorí samých seba považujú za slušných a čestných, aby sa napadnutých zastali. Nečudo, že jeden z výletníkov si po incidente povzdychol: „Načo sa budeme snažiť, oni nás medzi seba aj tak nikdy neprijmú. Pre nich budeme stále len Cigáni.“

Jan Werich v rozhovoroch s Jiřím Janouškom hovorí: „Počestnost, nebo chcete-li čestnost je mravní síla respektovat stanovená pravidla lidského soužití, a to i tehdy, když mě tato pravidla přivádějí do nevýhodné situace... Poctivost je v počestnosti zahrnuta. Poctivost je to, co vám zabraňuje krást, lhát, podvádět a tak dále. Počestnost vám však zabraňuje nejen krást, lhát a podvádět, ale i nečinně přihlížet, jak je obelháván, okrádán, podváděn někdo jiný. Ona je v tom taky statečnost.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite