Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Infantilizácia politiky – ako s deťmi namiesto dospelých občanov pri volebných urnách smerujeme k zániku demokracie

.juraj Petrovič .názory

25. február 1948 priniesol do Československa komunistickú diktatúru. Krajina, ktorá bola pred druhou svetovou vojnou poslednou demokraciou v strednej Európe, sa z veľkej väčšiny s radosťou poddala totalite. Dôsledky tejto totality znášame dodnes.

Juraj Petrovič

keď sme boli ešte deťmi, a mali sme to šťastie, že sme vyrastali vo fungujúcej rodine, naše starosti boli primerané veku. O všetko zásadné a podstatné ako zabezpečenie strechy nad hlavou, jedla do úst, šiat na telo a pocit bezpečia sa starali naši rodičia. Je to tak úplne v poriadku, práve to je jedna z ich veľmi dôležitých úloh. Táto kľúčová úloha im dodávala aj moc rozhodovať do značnej miery o našom živote. 

Ak ale naši rodičia neboli tyranmi, najneskôr v puberte začali svoju moc nad naším životom strácať. Čiastočne nedobrovoľne, práve vďaka puberte, čiastočne vedome. Uvedomovali si totiž, že príde čas, keď budeme musieť byť schopní postarať sa o seba sami. Riadiť dospelému človeku život do detailu chce len psychopat a takéto správanie sa dá považovať za týranie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite