Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v parlamente: Listy premiéra, Ivan Lexa II. a covidová amnestia

.martin Horička .názory

Fico napísal list prezidentke, aby vetovala jeho zákon. Novela Trestného zákona ide na Ústavný súd. Vyšetrovanie pandémie pokračuje ďalej a začína naberať tragikomické rozmery. Po jednej vládnej amnestii bude nasledovať možno hneď ďalšia.

Martin Horička

pri novele Trestného zákona sa hrá o čas. Prezidentka dala v piatok za pravdu špekuláciám, že sa ju nerozhodne vetovať, ale radšej ju rovno posunie na preskúmanie Ústavnému súdu. Ak by zvolila tradičnejší postup, časové lehoty by ovládla koalícia, takto je všetko na ústavných sudcoch v Košiciach. Dostali zhruba štyri týždne na to, aby mohli rozhodnúť o pozastavení účinnosti novely.

To, že momentálne je v prestrelke medzi vládou a Prezidentským palácom čas tou najdrahšou komoditou, dokladajú aj Ficove obštrukcie. Premiér odoslal podpísanú novelu prezidentke až šesť dní po jej schválení, čo je prinajmenšom neobvyklé. Zároveň sa rozhodol tlačiť hlavu štátu do toho, aby ju vetovala. Napísal jej dokonca list, v ktorom vyhlásil, že je ochotný upraviť premlčaciu dobu pri násilných trestných činoch. Vláda sa totiž kvôli otázke premlčania znásilnení dostala pod paľbu zľava aj sprava.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite