Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico oslávil Husáka – a seba samého

.tomáš Zálešák .názory

Robert Fico si uctil pamiatku bývalého generálneho tajomníka ÚV KSČ a prezidenta ČSSR Gustáva Husáka v deň jeho narodenín položením kvetov na jeho hrob – a komentárom na sociálnej sieti. Gustáv Husák sa narodil v bratislavskej Dúbravke 10. januára v roku 1913, teda pred 111 rokmi.

Tomáš Zálešák

podľa Ficových slov zverejnených na jeho stránke, Husák „preukázal nevídanú odvahu pri organizovaní SNP, kde mu na hodinovej báze hrozilo strašné mučenie a poprava. Potom sa s ním vysporiadali extrémni blázni v radoch komunistov, zatvorili ho, bili, vyrážali zuby…“ A okrem toho: „…zabránil represáliám v normalizačných 70-rokoch. Vždy s ním bola spájaná vzdelanosť a inteligencia. Urobil aj chyby, ale kto ich nerobil a nerobí… Po boji je každý generál.“

čítať medzi riadkami

Treba uznať, že Fico vie „vážiť slová“. Dokonca aj v okamihoch, keď reve ako býk a zdá sa, že celkom stratil nad sebou kontrolu. Tobôž tam, kde pod oveľa uhladenejším náterom podsúva dezinterpretáciu dejín. A aj to čo sa prípadne nedá zamlčať, vie vhodne „podať“.

A predsa nedá veľkú námahu, aby sme pod veľmi tenkým povrchom naleštených a ošúchaných fráz objavili oveľa zlovestnejšie posolstvo.

Po prvé, samotné Slovenské národné povstanie malo viac hrdinov. Viacerí z nich z nich neunikli smrti v boji, ba ani spomínanému mučeniu a poprave. Iste, nemali by sme žiadať, aby si Fico dnes či inokedy počas roku spomenul na všetkých, to konieckoncov nie je ani technicky možné. Možno však pochybovať o tom, či má o niečo také záujem. To by totiž znamenalo spomenúť niektoré krajne nepohodlné skutočnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite