Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo robili na Silvestra retardi?

.marian Jaslovský .názory

Tento rok sa pravdepodobne viac ako počas predošlých rokov rozhorela diskusia o „zábavnej pyrotechnike“, čo je teda slušný oxymoron. O tom, že intenzívnu delobuchostreľbu, ktorú vyznáva jedna, jemne povedané, špecifická skupina občanov a pre zvyšok spoločnosti je to nepríjemné a škodlivé, sa hovorilo dávno.

Marian Jaslovský

rovnako aj o tom, že takéto privátne radovánky aj oficiálne ohňostroje pôsobia ničivo na živé tvory od veľkých zvierat cez vtáky až po včely, sa vie už dlhšie. Napriek tomu bola debata, subjektívne, oveľa agresívnejšia a pribudli do nej nové prúdy. Napríklad vplyvy ruskej propagandy.

je to tu odjakživa

Toto je častý argument delobuchostrelcov a ohňostrojcov. Pravda je, že v Číne táto zábavka vznikla ešte pred naším letopočtom a v Európe sa ohňostroje stali populárne v 15. storočí. A prečo to zrazu niekomu prekáža? Zoberme si jeden príklad: fajčenie. Tento rok si pripomenieme 60. výročie zaujímavej udalosti: na verejnosti boli prvýkrát prezentované súvislosti medzi fajčením a príslušnými chorobami, čo spôsobilo, že o rok neskôr nariadil Kongres Spojených štátov tabakovým spoločnostiam informovať o škodlivosti fajčenia na škatuľkách cigariet. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite