Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Umelá inteligencia po roku alebo Bing píše o Vianociach

.marian Jaslovský .názory

Takto medzi sviatkami sme sa minulý rok začali hrať s prvým ChatGPT a neskutočne sme sa zabávali na tom, aké koniny drísta. Ale smiech rýchlo prešiel. Už niekoľko mesiacov ju (umelú inteligenciu) používam na rešerše a vyhľadávanie zložitejších informácií. Používam Bing v prehliadači Microsoft Edge.

Marian Jaslovský

pri sviatočných debatách s rodinou to zaujalo aj priateľkinu sestru, ktorá inak nejaví zvláštnu afinitu k informatickým veciam. Bing si svižne nainštalovala do smartfónu a nepochybne s ním bude konzultovať veci zo svojho sveta. Je to skrátka aj na to. Ak máš príliš komplexnú otázku, ktorá by sa ťažko googlovala, odpovie ti.

Priateľka je stredoškolská učiteľka a už dlhšie je jej jasné, že toto bude veľmi frekventovaná učebná pomôcka. Tak sme milému Bingovi zadali tému „umelecký opis Vianoc“, ktoré dala aj svojim študentom a študentkám. Po niekoľkých sekundách vyšiel text, ktorý bol gramaticky aj štylisticky absolútne bezchybný. Citujem z neho: „Vianočné svetielka blikajú na stromčekoch a v oknách domov, vytvárajúc kaleidoskop farieb, ktoré sa odrážajú od snehových vločiek. Vzduch je plný vône škorice, pomarančov a vareného vína, ktoré sa mieša s vôňou borovicových ihličiek a sviečok.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite