Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v parlamente: Vláda s (ne)dôverou a prvé odvolávanie ministra

.martin Horička .názory

Prehľad všetkého dôležitého, čo sa za uplynulý týždeň stalo v našom parlamente.

Martin Horička

vláda Roberta Fica získala dôveru parlamentu. O nekvalite, vágnosti a nekompetentnosti, s akou bolo napísané jej programové vyhlásenie, toho bolo už popísané veľa. Novinári, analytici, ale aj opoziční poslanci ho počas rozpravy do detailov rozpitvali a poukázali na mnohé jeho očividné nedostatky. Napriek tomu vláde a jej programu vyslovilo dôveru 78 poslancov, proti ich bolo 65. Ficov kabinet tak môže oficiálne začať panovať.

To zároveň znamená, že parlament môže vysloviť nedôveru jednotlivým jeho členom. Opoziční poslanci na čele s Progresívnym Slovenskom avizovali už pred pár týždňami, že sa pokúsia odvolať ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Predbežné ohlásenie zámeru progresívcov o vyslovenie nedôvery ministrovi, ktorý ešte dôveru ani nemal, sa nieslo v znamení kompenzácie za ich predchádzajúcu nečinnosť. Tento týždeň sa však už mohli s vervou pustiť do odvolávania.

Výsledok je zatiaľ prinajmenšom rozpačitý. Nedá sa totiž vylúčiť domnienka, že Ficovej vláde len zahrali do kariet. Koaliční poslanci sa rozhodli otvorenie parlamentnej schôdze neblokovať, hoci mohli, za čím je cítiť stratégiu Smeru. Zástupcovia vlády prešli do protiútoku a parlamentnú schôdzu počas prvého dňa prakticky celkom ovládli, pretože využili, že ministri majú prednosť na vystúpenie pred poslancami. Opticky sa tak opozícia hneď ocitla v defenzíve, pričom to mala byť práve ona, kto bude odvolávaniu kontroverzného ministra udávať tón.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite