Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Osprostievame? Prinajmenšom to nie je nutné

.tomáš Zálešák .názory

Je riskantné skúmať, ktorý národ je dnes najinteligentnejší, a ktorý najmenej. Hoci existujú tu a tam nejaké pokusy o merania a štatistiky, hovoriť o ich zisteniach zaváňa pre mnohých rasizmom a hriechom proti politickej korektnosti. Poplach je však zbytočný.

Tomáš Zálešák

ak aj táto téma budí strach a rozhorčenie, treba povedať, že okrem iných faktorov sa na jej zbytočnej dramatizácii podpisuje aj rad nedorozumení. Prípadné zistenia – o. i. nie príliš exaktné, nie príliš jednotné a celkom nevyhnutne vychádzajúce z nekompletných údajov –  v žiadnom prípade nezadávajú ani morálny ani materiálny dôvod na vyvodzovanie nejakých rasistických či inak kolektívne (pozitívne či negatívne) diskriminačných záverov.

nekompletné informácie

Priemerná výška IQ (s dôrazom na slovo „priemerná“) variuje medzi rasami, národmi, komunitami či spoločenskými vrstvami v každom zistiteľnom prípade oveľa menej, rádovo menej, než medzi jednotlivcami, aj v rámci konkrétnych etník, komunít či spoločenských vrstiev. Po druhé, nech už je naša individuálna či skupinová genetická aj variabilnejšia „epigenetická“ výbava akákoľvek, nemožno poprieť, že sa na súhrnných výsledkoch – a to nevyhnutne – podpisujú kultúrne, výchovné, ekonomické či v širšom zmysle „spoločenské“ podmienky; v tejto súvislosti pripomínam aj známy fakt, že človek si vytvára základné kognitívne schopnosti už v ranom detstve, čo opäť (niekedy bohužiaľ) vytvára pole pre ďalšiu variabilitu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite