Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odchod Sulíka – koniec SaS alebo jej nový začiatok?

.martin Horička .názory

Zmena lídra strany vzbudzuje nádej aj obavy. Richard Sulík v marci po pätnástich rokoch skončí na čele SaS. Nie je to prekvapivá správa, schyľovalo sa k tomu dlhšie.

Martin Horička

uvoľniť svoju pozíciu plánoval už v roku 2019, keď miesto lídra ponúkal Robertovi Mistríkovi, aj pred týmito voľbami, do ktorých mal stranu viesť Ivan Korčok. Nakoniec však obaja jeho ponuku odmietli. Teraz Sulík definitívne oznámil, že na čele strany o päť mesiacov skončí. Čo to bude znamenať pre slovenskú politiku?

kto bude nástupca

Dnes je ešte stále nejasné, kto by sa mohol stať novým predsedom SaS. Adeptov je niekoľko, hoci len tri mená sú výrazné. Zatiaľ jediný, kto pripustil svoju kandidatúru na lídra strany je Branislav Gröhling, ktorý do volieb išiel ako dvojka SaS a bude predsedom jej poslaneckého klubu v parlamente. Možné uchádzačky o predsednícku stoličku sú aj bývalá ministerka Mária Kolíková a poslankyňa Jana Bittó Cigániková, svoju ambíciu však zatiaľ na verejnosti neartikulovali.

Z pohľadu preferenčný hlasov bola vo voľbách po Sulíkovi najúspešnejšia práve Kolíková, dostala 53 tisíc krúžkov, Gröhling len 48 tisíc. To však samo o sebe veľa neznamená. Lucia Ďuriš Nicholsonová, niekdajšia dvojka SaS, mala v roku 2020 tiež po Sulíkovi najviac hlasov (až 65 tisíc), jej individuálnu podporu medzi voličmi to však zďaleka neodrážalo. Teraz získala za Demokratov len zhruba 5 tisíc hlasov a spoločne s celou stranou sa do parlamentu ani nedostala. Jej podpora medzi voličmi bola teda závislá od SaS, nie naopak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite