Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbán v Číne, a Fico?

.martin Horička .názory

Zatiaľ čo ruské rakety dopadajú na ukrajinské mestá a Čína väzní státisíce Ujgurov v „internačných táboroch“, Viktor Orbán družne debatuje s Vladimirom Putinom a Si Ťin-pchingom. Pripojí sa k nim onedlho aj Robert Fico?

Martin Horička

maďarský premiér sa s oboma stretol v Pekingu pri príležitosti 10. výročia založenia tzv. Novej hodvábnej cesty, čínskeho investičného projektu nazývaného „Jeden pás, jedna cesta“. Na samite sa zúčastnili zástupcovia 130 krajín, okrem trestne stíhaného Putina napríklad aj minister Talibanu. Skrátka, crème de la crème svetovej politiky.

duo zloduchov. Vlastne trio.

Čína sa podobnými medzinárodnými iniciatívami snaží dokázať svetu, že sa stáva novým hospodárskym centrom. Rusko sa účasťou na podobných čínskych iniciatívach snaží dokázať zase to, že po rozpútaní vojny na Ukrajine na medzinárodnej scéne nie je izolované.

To, že si Putin podáva ruku so Si Ťin-pchingom, z morálneho hľadiska vlastne všetci chápu – duo zloduchov. Ruský prezident toho čínskeho potrebuje a Si sa teší, že Moskva je na Pekingu deň odo dňa stále závislejšia. Partnerstvo „bez hraníc“, ktoré obaja prezidenti ohlásili pár týždňov pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu, síce hranice má, ale to, kde sa začínajú a končia, určuje Čína.

Iný prípad je Viktor Orbán. To, že sa premiér krajiny, ktorá je v EÚ a NATO, vyberie podebatovať si so spomínaným duom, je z morálneho hľadiska len ťažko pochopiteľné. Do Pekingu sa dostavil ako jediný zástupca EÚ a osobne sa zúčastnil dokonca rokovania s Putinom, s človekom, na ktorého je vydaný zatykač Medzinárodného trestného súdu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite