Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spláchne nás tretia protivlna?

.tomáš Zálešák .názory

Zloženie novej vlády SR sa už zviditeľňuje, a spolu s ním aj vzorce jej budúceho správania (ak by, pravda, boli tieto doposiaľ nejakým tajomstvom). Udalosti a vyhlásenia naberajú spád, a to sme sotva na začiatku. No akokoľvek sa povrch diania môže zdať chaotický, jeho hlbšie vody môžu odhaliť isté dlhodobejšie schémy.

Tomáš Zálešák

v deväťdesiatych rokoch písal Samuel Huntington o doterajších troch historických vlnách demokratizácie, a tiež „protivlnách“, ktoré po ich opadnutí spravidla nasledujú. Pád komunistických režimov v strednej  a východnej Európe zakončený rozpadom Sovietskeho zväzu bol súčasťou akcelerujúcej „tretej vlny“. 

Ani za číslom tri, ani za zákonitým striedaním vĺn a protivĺn nesmieme hľadať žiadnu mysterióznu numerológiu. „Vlny“ majú prirodzene svoj čas vymedzený množstvom faktorov. Majú aj svoj kumulatívny efekt a istú mieru zotrvačnosti. Znamená to, že v ich priebehu došlo vždy k vytvoreniu väčšieho množstva demokratických režimov na miestach, kde predtým neboli. Nie všetky z nich sa ukázali byť dostatočne stabilné a odolné voči turbulenciám, ktoré v živote štátov a národov zákonite nastávajú. Niekde demokratické inštitúcie skrátka nezapustili dosť silné korene, nemohli čerpať z dostatočne robustného kultúrneho základu, a následne podľahli krízovým stavom. A tak nasledujúca protivlna zvykla vždy „spláchnuť“ niektoré z nových demokracií predchádzajúcej vlny, kým iné sa udržali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite