Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo mi napadá pri 11. septembri?

.tomáš Zálešák .názory

V lete roku 2001 bolo cítiť ešte stále zvyšky optimizmu deväťdesiatych rokov. Tolerantná hojnosť globálnej demokracie a konzumnej spoločnosti sa síce ešte globálne nepresadila. No viera, že neexistuje dostatočne presvedčivá alternatíva, oprávňovala očakávať, že skôr alebo neskôr sa fakticky zavŕši to, čo je svojou legitimitou predurčené: „koniec dejín“ v triumfe globálneho liberalizmu.

Tomáš Zálešák

niekedy sa dejú veci, ktoré si dovtedy nevieme predstaviť. To, čo 11. septembra vyviedli teroristi z al Kájdy, pripomenulo svetu, že aj najväčšia demokratická veľmoc – a spolu s ňou ostatné rozvinuté a demokratické krajiny – sú zraniteľné práve tam, kde sú najúspešnejšie, najvýkonnejšie, kde majú najhustejšiu infraštruktúru, najvyššiu koncentráciu bohatstva, výrobných kapacít, informácií, populácie. 

Že domnele bezkonkurenčná demokracia má svojich tieňových dvojníkov, ktorí ju na smrť nenávidia; osvojili si moderné západné technologické výdobytky, no nie politickú kultúru a presvedčenia. A že títo tieňoví dvojníci sa tiež globalizujú – vo svojej všadeprítomnosti, mobilite, metódach, stratégiách a ambíciách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite