Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Čo len z teba bude? Aplikovaná matematika – štatistika a dátová veda​

.daniela Ivančáková .mladi

Pokus o dôkaz existencie Boha pomocou modálnej logiky, disciplína a tímová práca v medzinárodnom prostredí. O matematike na University of Groningen s Radovanom Rusnákom.

.mladí: Čo len z teba bude? Aplikovaná matematika – štatistika a dátová veda​ freepik.com

čo študuješ a kde? 

Študujem na University of Groningen v Holandsku, bakalára som robil v General Mathematics, to je vlastne čistá matematika, no a momentálne som v prvom ročníku magisterského štúdia aplikovanej matematiky – štatistiky a dátovej vedy.

prečo si sa rozhodol práve pre zahraničie? 

Ja som hlavne chcel spoznať ľudí z Európy, zo sveta, proste som sa chcel dostať do nejakého medzinárodného prostredia. Samozrejme, zavážilo aj to, že už sa mi nechcelo počúvať o tom, že niekde nedostavali cestu, lebo ukradlli materiál, alebo čo nejaký opitý politik vykrikoval v krčme. Chcel som ísť do krajiny, kde problémy takéhoto typu neexistujú alebo sú na minimálnej škále, aby som mal priestor a čas viac sa venovať témam, ktoré sú intelektuálne stimulujúce. Chcel som byť bližšie k vplyvu na to, čo sa deje vo svete, snažiť sa to ovplyvniť, prispieť. 

teraz k tvojmu odboru, baví ťa to?

Jasné, veľmi ma to baví, preto som sa pre to rozhodol. 

čo presne, ktoré predmety sú tvoje obľubené?

Tak teda, môj bakalár bola čistá matematika, čiže tam človek nemá nejaké špeciálne zameranie, ale skôr také klasické matematické vzdelanie – začína klasickými disciplínami a potom sa špecializuje.

Ja som sa špecializoval na Aplikovanú matematiku so zameraním na štatistiku a dátovú vedu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite